گروه اقتصادی: تصمیم سازمان بورس اوراق بهادار به مذاکره با هلدینگ های بزرگ در راستای تجدیدارزیابی دارایی های آنها اگرچه به گفته تحلیلگران بازار سرمایه می تواند انگیزه خرید و رونق در بازار را ایجاد کند، اما زمانی این روش کارآمد خواهد بود که بر پایه رشد قیمت بدون تغییر در سودآوری اتفاق بیفتد.
به گزارش بولتن نیوز، هفته گذشته مدیران عامل ۲۶ هلدینگ و شرکت بزرگ بورسی برای آماده سازی افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی داراییها از سوی سازمان بورس فرا خوانده شدند. فراخوانی که بنا به گفته اهالی بازار سرمایه در شرایط خشکسالی نقدینگی در بازار سرمایه می تواند بازار را برای سرمایه گذاران جذاب کند.
در حال حاضر ارزش بازار شرکت ها در بازار سرمایه کمتر از ارزش روز دارایی آنهاست. در واقع این اقدام سامان بورس هم در راستای کمک به هلدینگ ها برای جذب سرمایه بوده و هم رونق بازار بورس هدف گذاری شده است.
تجدید ارزیابی دارایی ها یک روش برای رونق دهی به بازار سرمایه در شرایط رکودی است که باعث می شود دارایی های یک شرکت همزمان با رشد تورم، به روز شود و خرید سهام آن شرکت جذاب شود.
این دارایی ها که اغلب شامل دارایی های ثابت مشهود مانند زمین، ساختمان، ماشین آلات و تجهیزات، سرمایه گذاری ها و … هستند همزمان با رشد تورم دوباره ارزیابی می شوند. این شیوه اگرجه باعث کاهش حاشیه سود این بنگاه ها و افت اعتبار آن ها نزد نهادهای مالی خواهد شد، اما ازآنجایی که حقوق صاحبان سهام شرکت ها شاخص بسیار مهمی برای تعیین سقف اعتبار نزد بانک ها است، افزایش سرمایه باعث بالا رفتن حقوق صاحبان شده و سهامداران عمده نیز برای نگهداری سهام ترغیب می شوند.
این نوع از افزایش سرمایه، برای شرکت های زیان ده، سودمند است به این دلیل که می تواند جان تازه ای به شرکت بخشد تا دوباره به چرخه تولید و سوددهی برگردند.
طی هفته های گذشته بازار سرمایه به دلیل کمبود نقدینگی رشد های قابل توجهی را تجربه نکرده است.خروج نقدینگی از بازار و حرکت پول به سوی صندوق های با درآمد ثابت یکی از نشانه های کم رمقی بازار سرمایه است.این در حالی است که تعداد کدهای فعال قابل معامله در زمان رونق بیشتر شده و باعث رشد بازار می شود.
حسن کاظم زاده تحلیلگر بازار سرمایه می گوید:« در زمان رکود بازار تعداد کدهای فعال در بازار به 100 هزار نفر کاهش می یابد؛ حال آنکه زمان رونق بازار کدهای قابل معامله به 200 هزار کد می رسد. یعنی خود بورسی ها و کسانی که مستمر بورس را چک می کنند، به رشد بازار کمک می کنند.»
نقطه مقابل این شرایط در زمان رکود اتفاق می افتد؛ شرایطی مثل امروز که پول جذب صندوق های با درآمد ثابت می شود زیرا هم بازار بی رمق است و هم ریسک سرمایه بیشتر است.
این روزها بازار سرمایه هفته جاری را در انتظار تصمیم مقامات سازمان بورس به نیمه رسانده است.هرچند انتظار می رود که با به حرکت افتادن پرونده افزایش سرمایه هلدینگ ها از محل تجدید ارزیابی دارایی ها، مشکل خشکسالی نقدینگی حل شود، با این وجود برخی تحلیلگران براین باورند که بازار برای ادامه رشد یا تثبیت قیمت ها بورس نیاز به اخبار قابل اتکاتری دارد تا نقدینگی جذب بازار شود، زیرا بدون نقدینگی نمی توان انتظار رشد های بزرگتر داشت.
شما می توانید مطالب و تصاویر خود را به آدرس زیر ارسال فرمایید.
bultannews@gmail.com